- Μινύαι
- Αρχαίος ελληνικός λαός της Βοιωτίας γύρω από τον Ορχομενό, φορέας ενός πολύ αναπτυγμένου πολιτισμού κατά τη μυκηναϊκή περίοδο (θολωτός τάφος του Μινύα στον Ορχομενό, έργα στη λίμνη της Κωπαΐδας). Ο Παυσανίας κάνει λόγο για Μ. στον Ορχομενό κατά την εποχή της μάχης των Λεύκτρων, την εποχή εκείνη όμως ο λαός ως σύνολο είχε ήδη εξαφανιστεί. Στην τρωική εκστρατεία οι Μ. συμμετείχαν με 30 πλοία. Γενάρχης των Μ. θεωρούνταν ο Μινύας, εγγονός του Δία ή του Ποσειδώνα. Ένας μυθικός εκπρόσωπος της ισχύος των Μ. ήταν ο Εργίνος, που κατέστησε τη Θήβα φόρου υποτελή.
Η εξασθένιση της δύναμης των Μ. πρέπει να τοποθετηθεί περίπου στα τέλη της 2ης χιλιετίας. Σκοτεινή παραμένει η σύνδεση ή η ταύτισή τους με τους Αργοναύτες, κατασκεύασμα των μεθομηρικών χρόνων: ο Εργίνος θεωρήθηκε Αργοναύτης, ο Αθάμας γιος του Μινύα. Ο Απολλώνιος ο Ρόδιος αναφέρει ότι οι καλύτεροι Αργοναύτες ήταν απόγονοι του Μινύα. Συνέπεια της σύνδεσης αυτής είναι η παρουσία Μ. στη μυθολογία και έξω από τη Βοιωτία, κυρίως στα πλαίσια του μύθου των Αργοναυτών: στην Τέω, στη Λήμνο, στην Κυρήνη και στην Τριφυλία.
Σχετικά με την ομοιότητα του ονόματος του Μινύα και του βασιλιά της Κρήτης Μίνωα δεν υπάρχουν στοιχεία. Τα αγγεία που οι αρχαιολόγοι προσδιορίζουν ως μινυακά είναι μεσοελλαδικά.
Μινυακά αγγεία. Προϊστορικά αγγεία που βρέθηκαν στον Ορχομενό της Βοιωτίας. Κατασκευάστηκαν από τους Μ. Χαρακτηριστικά τους είναι το σκούρο χρώμα του πηλού και η τεχνητά γυαλισμένη επιφάνειά τους. Τα αρχαιότερα είναι χειροποίητα, ενώ τα νεότερα, δηλαδή από τον 17o αι. π.Χ. έως τη μυκηναϊκή εποχή, είναι κατασκευασμένα με τροχό. Μινυακά αγγεία έχουν βρεθεί και σε πολλά άλλα μέρη όπως η Μήλος, η Θεσσαλία και η Τροία.
* * *Μινύαι, αἱ (Α)1. γενεά ηρώων στον Ορχομενό2. (στον εν.) ὁ Μινύαςονομασία ήρωα ή θεού.
Dictionary of Greek. 2013.